Outside Work Policy — General FAQ for all staff

Question

Answer

Outside Work — General
When does the Outside

Work Policy apply to staff?

The policy applies to staff who undertake work external to the
University. Outside work means paid or unpaid work performed by
a staff member for any external party (including any controlled
entity of the university).

Does it apply to all staff?

The policy applies to all outside work and to all staff members. This
includes full time, part time, continuing or fixed term contract
staff. Casual staff are only subject to the requirements of clauses 6
and 8.2 of the policy.

How does the policy relate
to the Personal Risk
Activities Guidelines?

The Personal Risk Activities Guidelines have been disestablished,
and this policy now governs all externally-focused work.

Can a staff member engage
in outside work?

Yes, as long as the outside work is aligned with this
policy and in a way that addresses the risks associated with such
arrangements.

What types of outside work
does this policy relate to?

The policy provides definitions and guidance on what obligations
apply for different outside work circumstances, namely University
Practice, Private Practice, Outside Directorships and Unrelated
Outside Work.

What if a staff member
receives a request to
undertake outside work on
once off occasion and in
their own time?

Staff should still consider their obligations outlined in the policy.
For example, whether the work is related or unrelated to university
work and whether there are any factors as included in clause 6.1
that would fit the ‘not allowed’ category.

What should a staff member
do if they are unsure about
whether an activity is within
scope of this policy?

Staff should raise any potential conflicts with their Executive Dean,
Director or line manager.

When should a staff member
seek approval to work

outside the University and
how should they doit?

This will depend on the activity, as outlined below:
University Practice is subject to normal performance development

and management discussions. Initial discussions should be raised
immediately with the supervisor.

Private Practice requires the staff member to obtain written
approval using the ‘Application for Approval to Conduct Private
Practice’ from the relevant Executive Dean, Director or senior
manager before the activities commences.

Outside Directorships requires the staff member to obtain written
approval prior to commencement using the ‘Qutside Directorships
Form (FS33)'.

Please note: The Vice Chancellor must approve an Outside
Directorship where the staff member is a University of South Australia
nominee or appointee.

Where an outside directorship is not part of the staff member’s
university duties, the requirements of Private Practice apply.
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Unrelated Outside Work may be undertaken by staff without the

need to seek approval provided that the work meets the criteria
set out in clause 10.1 of the policy.

Can casual staff members
work for other universities in
Adelaide?

Working for a competing university would often be regarded as a
conflict of interest, but the university recognises that it is

reasonable for casual staff to seek employment at more than one
university. See the explanatory notes to section 3 of the policy. For other
staff, see clause 8.4 of the policy and its explanatory notes.

What if a staff member is
already participating in
Outside Work?

The staff member should notify the Executive Dean, Director or
line manager and seek confirmation or approval for continuing
with the same arrangement (unless it is unrelated outside work
and there is no breach of the policy).

How do Executive Deans,
Directors or senior managers
assess whether there is risk
in the Outside Work?

Outside work may expose the university to risks, including
unauthorised use of university resources, breaches of the Code of
Ethical Conduct such as conflict of interest, potential legal liability
and damage to the university's reputation. To review the risks,
consider the details outlined in part 6 of the policy.

Can staff use the titles
granted by the University
(e.g. ‘professor’, ‘associate
professor’ and ‘director’)
when engaged in Outside
Work such as Private
Practice?

Prior written approval from the relevant senior manager is
required prior to using a title and the name of the University.

For more information, please see the explanatory note to clause
8.2.1.

What is a personal conflict of
interest?

The policy refers to situations where there is a conflict (real or
perceived) between their ‘duty’ or obligations to the University

and any ‘personal interest’ they may hold which could detract or
deflect them from their duty or cause a detriment to the
University. There are examples in the explanatory notes to clause 3
of the policy.

What are considered to be
‘University Resources’?

‘University Resources’ means any resources of the university,
including the staff member’s university work arrangements, work
time or duties (as set out in a position description or enterprise
agreement), equipment, facilities, finance and other systems, IT
networks, other staffing resources and the university’s name and
logo or any other identifying mark of the university.

What if a staff member does
not comply with the policy?

A breach of the policy may be dealt with by the relevant senior
manager and can include:
placing conditions on the approval for the outside work
withdrawing approval to conduct the outside work
referring the matter to the Executive Director: PTC to
consider whether action should be taken under the
misconduct/serious misconduct provisions in the relevant
enterprise/collective agreement
or by any other action considered necessary by the Vice
Chancellor.

How are complaints handled

If the complaint is about the process undertaken to approve or not
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in relation to this policy?

Directorships

What'’s the difference
between service on a board
and an Outside Directorship?

approve their outside work arrangement, the staff member may
appeal through the provisions contained in the applicable industrial
agreement.

Service on a board can be any service on a board or committee of
management with some sort of governance function. For example,
it might be being a member of the board of a local sporting club.

For the purpose of this policy, an Outside Directorship is service on
a board that is related to the staff member’s university duties.

When is an Outside
Directorship considered part
of a staff member’s duties?

An Outside Directorship is considered part of a staff member’s
duties if:
It has been approved by the Vice Chancellor under clause
9.2 of the policy OR
It has been approved by the relevant Executive Dean,
Director or senior manager and recorded in the staff
member’s performance management plan*.

*the position would fit with the staff member’s position
description/role, and attendance at meetings may be paid on
University time.

When should a staff member
seek approval for Outside
Directorship and how?

For an Outside Directorship to be considered part of the staff
member’s role, the staff member must obtain written approval
using the ‘Outside Directorships Form (FS33)'. Normally, this would
be done as part of Performance Development and Management
discussions and prior to commencing the Director position.

Please note: The Vice Chancellor must approve of an Outside
Directorship where the staff member will be a University of South
Australia nominee or appointee.

Where an outside directorship is not part of the staff member’s
university duties, the requirements of Private Practice apply. The
staff member will need to obtain written approval using the
‘Application for Approval to Conduct Private Practice’ from the
relevant Executive Dean, Director or senior manager before the
activities commences.

What if the staff member
already holds an Outside
Directorship?

The staff member should notify the Executive Dean, Director or
senior manager and seek confirmation or approval for continuing
with the same arrangement.

When does university
insurance cover Outside
Directorships?

University insurance only covers Outside Directorships where:

the staff member is a University Nominee (VC approval) or
it is part of the staff member’s performance plan (Executive Dean,
Director or senior manager approval

University insurance does not apply to Outside Directorships
undertaken as Private Practice.

University insurance does not apply to board service that is not
related to university duties.
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Where can | find out more? You can ask your local People, Talent and Culture Business Partner, but the
policy also has a series of explanatory notes that give useful examples.
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