Outside Work Policy — For Managers FAQ
Please read this FAQ in conjunction with the Outside WorR Policy — General FAQ for all staff

‘ Question ‘Answer

General ‘ I —

When should a staff member | This will depend on the activity, as outlined below:

seek approval to work University Practice is subject to normal performance development
outside the University and and management discussions. Initial discussions should be raised
how do they do it? immediately with the Executive Dean, Director or senior manager.

Private Practice requires the staff member to obtain written
approval using the ‘Application for Approual to Conduct Private
Practice’ from the relevant Executive Dean, Director or senior
manager before the activities commences.

Outside Directorships requires the staff member to obtain written
approval prior to the commencement using the ‘Outside
Directorships Form (FS33)’. FS$33 includes a flow chart clarifying
when university insurance applies.

Notes:

+ An ‘outside directorship’ is board service that is related to
a staff member’s work at the university, and there
might therefore be some confusion about insurance
coverage.

+ The Vice Chancellor must approve an Qutside
Directorship as a University of South Australia nominee or
appointee.

+ Where an outside directorship is not part of the staff
member’s university duties, the requirements of Private
Practice apply.

Unrelated Outside Work may be undertaken by staff without the

need to seek approval provided that the work meets the criteria

set out in part 10.1 of the policy.

When is Outside Work not Outside work is not allowed where:

allowable? - the staff member has, may have, or may reasonably be
perceived to have a conflict of interest; or

- the use of university resources may have an adverse effect
on the operations of the university or where the costs of
such use cannot be appropriately reimbursed; or

- the capacity of the staff member to perform their duties or
organisational functions in the university competently and
safely is or may be affected; or

- the reputation, standing or performance of the university
is or may be adversely affected; or

- asignificant risk for the university exists or may be created
in the course of performing the work and the risk cannot
be managed appropriately.
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The university recognises that casual staff can reasonably expect to
be able to take work at other universities (see the explanatory
notes to section 3 of the policy).

What can a Executive Dean,
Director or senior manager
do if a staff member notifies
them of an Outside Work
activity that is defined by the
policy as ‘not allowable’?

The staff member is responsible for advising their Executive Dean,
Director or senior head of school, and taking appropriate steps to
remedy the situation in conjunction with them. If a remedy is not
available, an Executive Dean, Director or senior manager may
withdraw approval for the activity if necessary.

In the case of an actual, potential or perceived conflict of interest
arising from any type of outside work, the Executive Dean, Director
or senior manager is responsible for determining appropriate
duties and processes to avoid the conflict of interest.

How do Executive Deans,
Directors or senior managers
assess whether there is risk
in the Outside Work?

Outside work may expose the university to risks, including
unauthorised use of university resources, breaches of the Code of
Ethical Conduct such as conflict of interest, potential legal liability
and damage to the university's reputation. To review the risks,

consider the details outlined in part 6 of the policy.

Outside work must be undertaken in a way that appropriately
addresses any risks associated with such arrangements.

What if a staff member is
already participating in
Outside Work?

The staff member should notify the Executive Dean, Director or
senior manager and seek confirmation or approval for continuing

with the same arrangement.

For Unrelated Outside Work, the staff member only needs to notify
the relevant senior manager if the work appears to breach the
policy.

What if a staff member
receives a request to
undertake outside work on a
once off occasion andin a
staff member’s own time?

Staff should still consider their obligations outlined in the policy.
For example, whether the work is related or unrelated to university
work and whether there are any factors as included in clause 6.1
that would fit the ‘not allowed’ category.

Where can managers seek
guidance on whether an
activity is within scope of the
policy?

Managers can seek guidance from their local People, Talent and
Culture Business Partners, or the Employee Relations team in the
People, Talent and Culture Unit.

What if a staff member does
not comply with the policy?

A breach of the policy may be dealt with by the relevant senior
manager and can include:
+ placing conditions on the approval for the outside work
+ withdrawing approval to conduct the outside work
- referring the matter to the Executive Director: People,
Talent and Culture to consider whether action should be
taken under the misconduct/serious misconduct
provisions in the relevant enterprise/collective
agreement
+ or by any other action considered necessary by the Vice
Chancellor.
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How do | deal with staff on

Small work fractions :

+ appointments (e.g. 0.2
FTE) who have
professional activities
outside the university or

« who have to undertake
outside employment to

maintain their

professional
registration?

What'’s the difference
between service on a board

and an Outside Directorship?

| prectoshp .|

This may be best dealt with in the contract of employment — see
explanatory notes to clause 8.4.

Service on a board can be any service on a board or committee of
management with some sort of governance function. For example,

it might be being a member of the board of a local sporting club.

For the purpose of this policy, an Outside Directorship is service on
a board that is related to the staff member’s university duties.

When is an Outside
Directorship considered part

of a staff member’s duties?

An OQutside Directorship is considered part of a staff member’s
duties if:

+ It has been approved by the Vice Chancellor under clause 9.2
of the policy OR

+ It has been approved by the relevant Executive Dean, Director
or senior manager and recorded in the staff member’s
performance management plan (the position would fit with
the staff member’s position description/role, and attendance
at meetings may be paid on University time).

When should a staff member
seek approval for Outside
Directorship and how?

Please note: An outside directorship is service on a board or
committee of management which is related to the staff member’s
duties at the university. Other board service is ‘unrelated outside
work'’.

For an Qutside Directorship to be considered part of the staff
member’s role, the staff member must obtain written approval
using the ‘Outside Directorships Form (FS33)’. Normally, this would
be done as part of Performance Development and Management
discussions and prior to commencing the position.

Please note: The Vice Chancellor must approve an Outside
Directorship where the staff member will be a University of South
Australia nominee or appointee.

Where an outside directorship is not part of the staff member’s
university duties, the requirements of Private Practice apply. The
staff member will need to obtain written approval using the
‘Application for Approual to Conduct Private Practice’ from the
relevant Executive Dean, Director or senior manager before the
activities commences.
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What if the staff member The staff member should notify the Executive Dean, Director or
already holds an Outside senior manager and seek confirmation or approval for continuing
Directorship? with the same arrangement.

What can be used to assess | An Outside Directorship carries the risks normally associated with
the risks involved in an outside work, but also the liabilities associated with being a
Outside Directorship? member of a board with a governance function. To review the
risks, consider the details outlined in part 6 of the policy together
with the Finance form F33, which enables staff members and
managers to assess the risks involved in an outside directorship
and to decide if there is an appropriate level of insurance
coverage.

To determine appropriate risk:

. Is the company financially stable?
. Does the company currently have any claims against it?
Does the company provide insurance to protect its
directors?
. Is the company trading stocks in the USA?
When does university University insurance only covers Outside Directorships where:
insurance cover Outside
Directorships? + the staff member is a University Nominee (VC approval) or

+ itis part of the staff member’s performance plan (Executive
Dean, Director or senior manager approval

University insurance does not apply to Outside Directorships
undertaken as Private Practice.

University insurance does not apply to board service that is not
related to university duties.

Where can | find out more? You can ask your local PTC Business Partner, but the policy also has
a series of explanatory notes that give useful examples.
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